Petition to UNESCO - Against Discrimination of Macedonian Language
Kontaktiraj go avtorot na peticijata
Ovaa tema na diskusija e avtomatski kreirana od peticijata Petition to UNESCO - Against Discrimination of Macedonian Language.
Ivo Veljanov Gostin |
#226 DO FCERA2010-11-21 11:03E kako be Ljuge do fcera bese MAKEDONSKI a sega nema??? |
Guest Gostin |
#2282010-11-21 13:24Skopians....when you hear SlavoBulgarian, do you pretend not to understand? |
Angjelko Stojceski Gostin |
#230 Jazik - ime2010-11-21 14:39Gordo Makedonci-napred Makedonija.. Nema sila sto moze da odzeme takvo nesto, kako sto se jazikot, imeto, kulturata, verata... Zatoa sto ovie nesta, koi se osnovno bitie za sekoja nacija, ne se cuvaat na dlanka, tuku istite se vo dusata i srceto od pripadnicite na taa nacija. |
mircela casule Gostin |
#231 stop discrimination stop violation of basic human rigt2010-11-21 16:23It is high time for international community to recognize the violation of basic human rights of a small and peaceful nation in the hart of Balkans Republic f Macedonia. Greece acts as bully blocking the integration of Macedonia and Macedonian nation in the NATO and EU abusing its position by humiliating and demanding whole nation and country to change its name. |
Toni Atanasovski Gostin |
#232 Macedonia2010-11-21 16:59Nothing can stop us to be Macedonians and speak Macedonian language... |
Jovan Minoski Gostin |
#233 Makedonija-Makedonci-makedonski2010-11-21 18:57kolku i da se trudat nekoi skrieni sili,Makedonija ke ostane zasekogas Makedonija,lugeto sto ziveat vo Makedonija bile i ke bidat Makedonci,a jazikot koj bil stolb na pokolenija so vekovi na nazad ke bide makedonski i nikako poinaku |
Ivica Konjarevic Gostin |
#234 Tamo gdje vjecno sunce sja...2010-11-21 19:09Hrvat sam i vrlo dobro znam sto znaci imati svoju drzavu ,njeno ime i jezik. U potpunosti Vas podrzavam i iskreno od srca zelim da uspijete u ovome iako nikada nisam mislio da cete se za to morati boriti. Makedonija je jedna i jedina. Ivo,Hrvatska |
Gostin |
#2352010-11-21 20:41Macedonians are Greek. You are Bulgarian Slavs. |
Aleksandar Naumoski Gostin |
#236 Macedonians spek Macedonian2010-11-21 20:47Dear gentlemen, please respect our nation, the Macedonians and our human right on our language, Macedonian! Sincerely |
Todor Noshpal Gostin |
#2372010-11-21 23:46Моето име е Тодор Ношпал, роден во Скопје-Република Македонија, јас сум МАКЕДОНЕЦ, зборувам, размислувам и пишувам на мојот мајчин јазик-МАКЕДОНСКИ. Тоа е јазикот на моите предци, моите дедовци и прадедовци со векови наназад. Познат сум во мојата струка во мојата Македонија и пошироко дури до САД. Моите колеги ме препознаваат по мојата личност, моето име, знаат дека зборувам Македонски и дека сум Македонец. Може кој колку сака да ме убедува дека во модерните времиња во кои живееме моногу е важно Македонија да влезе во ЕУ и НАТО и затоа треба да бидеме демократи и да го смениме името, јазикот, треба да смениме се она што досега не учеле нашите предци-со други думи да ја смениме и заборавиме нашата ТРАДИЦИЈА. Доста ми е од ваквите убедувања. Едноставно ТРАДИЦИЈАТА не ми го дозволува тоа, крвта која тече во мене. Немам кредибилитет за такво нешто да направам. Со векови наназад Грци, Турци, Бугари, Срби под закрила на старата курва ЕВРОПА пробувале да не избришат од светската мапа. Нашите предци не потклекнале и секогаш се бореле и животот го давале за да бидат препознаени како МАКЕДОНЦИ кои зборуваат на нивниот мајчин МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК. Мислам дека е доста со залажувањата од Европа и НАТО. Доста е со таканаречени преговори за името на нашата земја. Редно е да се каже на сите, а првенствено на домашните "пријатели" дека ние нашето име, нашиот јазик и нашата традиција не ја даваме и менуваме за ништо на светот. Со други думи нема компромис, ниту разумен ниту неразумен. Немаме визи, патиштата ни се отворени, само треба да се свртиме кон економијата и МАКЕДОНСКИОТ НАРОД, да размислуваме како нашите предци дека за добробит на МАКЕДОНСКИОТ НАРОД, ЈАЗИКОТ, ТРАДИЦИЈАТА вреди и животот да се даде, а не да се размислува колку поскапо да се продаде газот за лична корист. |
atanasovski.konstantin Gostin |
#240 confirmation - потврда2010-11-22 01:53 I confirm the petition to UNESCO against Discrimination of Macedonian Language Ја потврдувам оваа петиција до УНЕСКО, против Дискриминацијата на Македонскиот Јазик |
jovan ristov Gostin |
#241 nacionalnost2010-11-22 02:23Site gragani vo makedonija se makedonci spored ustavoy. Zatoa nema albanci, romi po nacionnalnost, samo po etnicitet. |
atanasovski.konstantin Gostin |
#242 Explanation - Појаснување2010-11-22 02:32Согласно со двеиљадигодишниот програм за затапкување на Македонците, од страна на рим и римјаните, ги прашувам на нивниот умрен јазик - DVMQVE, VOVSQVE TANDEM ABVTERE PATIENTIAM NOSTRAM. Ги нема да одговорат. Умрени се но имаат наследници, кои како културни луѓе, би требало да знаат за јазикот од кој потекнува нивниот - нивните -европските јазици. На жалост, не се писмени за да си го знаат коренот на својот јазик, ама ја применуваат филозофијата за притискање на Македонците наследена од разрушувачкиот рим. ( Со мали вукви ги ословувам сите што не ме почитуваат) Инаку, погорниот текст јасно се изговара на Македонски на следниот начин DVMQVE, VOVSQVE TANDEM ABVTERE PATIENTIAM NOSTRAM- ДУМКВЕ, ВОУСКВЕ ТАНДЕМ АБУТЕРЕ ПАЦИЕНЦИАМ НОСТРАМ- со значење - ЗНАЧИ, ДО КОГА ЌЕ ЈА ЗЛОУПОТРЕБУВАТЕ НАШАТА ТРПЕЛИВОСТ. Тие што не негираат не знаат толку многу за да можат ад хок да се изразат на писмен начин како еден Македонец. На многумина од тие што не не признаваат, им е потребен речник на сопствениот јазик, за да пишуваат писмо, или било што. Нема Макеонец кој покрај себе држи речник, за да се изразува писмено, да пишува, па макар бил тоа и странски јазик, или мртов, умрен јазик, ставен вон употреба уште пред векови. Зарем неписмените ќе не непризнаваат? Од такви ли очекуваме признание? Па кои се тие што не знаат ни сопствен јазик да употребуваат правилно во писмена форма? Нашите непризнавачи? Додека велат дека не нема, пијат апчиња за смирување. Тоа непризнавање го прават спротивно на сопствената совест, и задоволуваат една болна сопствена психа. Сакаат да сме Slave-Македонци, или јас гледам многу . Па тоа е Робови -Македонци. По наше Славе, по нивно робови. Уште едно ругање? Никој нема право да го прифати. Би прифатил Glorian-Macedonians , Celebrian - Macedonians, но Славе, само по наше, а Slave по нивно - НЕ. Можеби е многу за пишување и читање, но не е многу за разбирање. На оваа тема има уште многу. Не е доволно едно мало коментарче за да ги разјасни сите подвали и подметнувања што ни ги направиле досега, а кои на жалост се прифатени. |
Petar Stankoski Gostin |
#243 Mr stankoski2010-11-22 03:38Any human on this planet should be able to speak his or her language without fear of some other human doing harm to them. |
Guest Gostin |
#244 Re:2010-11-22 03:47You are such a coward,you will not even leave your name to what you write. my name is Petar Stankoski a true desendant of alexander the macedonian you filthy greek gypsy. |
Aleksandar Gelov Gostin |
#245 PhD petrohemiski inzenjering2010-11-22 08:28celata nacija treba da se zaprasa kade e nasata intelektualna sila da gi konfrontira nadvoresnite vlinjanija na negativnostite za prasanjeto na jazikot. celata nacija treba da se zaprasa koj i kako e izbran da ja prestavuva nasata nacija pred svetot. |
|
Дали има нешто што сакате да го промените?
Промените не се случуваат со молчење. Авторот на оваа петиција застана и презеде акција. Ќе го сторите ли истото? Започнете социјално движење со создавање петиција.
Започнете петиција самите виеДруги петиции кои можеби ќе ве интересираат!
ДА СЕ УКИНЕ ЕКСТЕРНОТО ТЕСТИРАЊЕ ВО 2013
15474 Kreirano: 2013-04-12
ОТВОРЕНО ПИСМО НА ЕВРОПСКИТЕ ПИСАТЕЛИ
6348 Kreirano: 2015-10-26
И НИЕ СТУДЕНТИТЕ САКАМЕ БЕСПЛАТЕН ЈАВЕН ПРЕВОЗ !
6061 Kreirano: 2012-10-20
STOP ZA 5G
5740 Kreirano: 2020-03-26
Иницијатива за признавање на македонските возачки дозволи во Шведска
5250 Kreirano: 2018-12-02
Petition to UNESCO - Against Discrimination of Macedonian Language
3809 Kreirano: 2010-11-16
Sloboda za Pale Ilovska. 23 godisna devojka od Veles, koja borejkji se za zdiv, vo samoodbrana izvrsuva ubistvo.
3425 Kreirano: 2021-09-30
ПЕТИЦИЈА ЗА ПРОМЕНА НА МАКЕДОНСКИОТ ЗАКОН ЗА ЗАШТИТА НА ЖИВОТНИТЕ
3044 Kreirano: 2013-03-16
Продолжување на породилно отсуство поради зголемениот број на заразени, меѓу кои и деца
1833 Kreirano: 2021-04-03
ДА СЕ УКИНИ ДОДАДЕНАТА МОЌ НА ПОТРОШЕНАТА ЕЛЕКТРИЧНА ЕНЕРГИЈА 33
1733 Kreirano: 2013-03-16
Фатиме Фетаи како предлог за Јавен Обвинител на Р.Македонија
1729 Kreirano: 2017-06-08
Петиција за поддршка на Др.Бобан Вучевски
1715 Kreirano: 2022-09-08
Bitola saka cist vozduh
1709 Kreirano: 2014-09-04
Барање за вметнување на профилот семејнолог
1578 Kreirano: 2021-05-27
ПЕТИЦИЈА ЗА ИТНО РЕШАВАЊЕ НА ПРОБЛЕМОТ СО ЗАГАДУВАЊЕТО ВО ОПШТИНА БИТОЛА
1321 Kreirano: 2015-12-11
Барање од моторџиите во Македонија
1161 Kreirano: 2011-09-29
Петиција против најавениот концепт за основно образование од страна на МОН и против маргинализација на предметот Историја.
1042 Kreirano: 2020-12-17
Стоп за сапунските серии!
928 Kreirano: 2013-02-12
АРХИТЕКТОНСКИ ФАКУЛТЕТ ДА ГО ОДБРАНИ СКОПЈЕ
695 Kreirano: 2013-04-09
Стоп за понижувањата со Евровизија 2021
612 Kreirano: 2021-03-14