ДА СЕ УКИНЕ ЕКСТЕРНОТО ТЕСТИРАЊЕ ВО 2013
Gostin |
/ #12822013-05-22 05:53Дали воопшто постои некој надвор од членовите на Министерството за образование што е ЗА екстерното оценување? Ако има, чисто се сомневам дека личноста многу вложила во своето образование, или пак има деца кои цела година се трудат да го постигнат најдобриот можен успех. Јас не сум совршен ученик. Има многу денови кога не сакам да учам, сум пропуштила да напишам неколку домашни работи и ми се случило да се појавам на училиште не спремна за часот. Јас сум човек, исто како и сите вас. Но, сакам да го живеам животот со добар факултет, добра работа и да им обезбедам добра иднина на мојата сегашна и идна фамилија. Па затоа, додека беа во тек натпреварите, освоив 2 први места на државни натпревари, а за регионалние да не набројувам. Земав стипендија една година, па Министерството ми ја укина поради нивна грешка. Не дозволив тоа да ме демотивира, напротив, учам уште повеќе од тогаш. Сум запишана на математичко подрачје и имам 9 часа математика неделно. Замислете како изгледа оценувањето - ни се поклопуваат сите тематски, сите полугодишни и сите годишни тестови и писмени во период од 2 до максимум 3 недели. Значи, ако не учам со ред, нема шанси да поминам со сите петки. Епа така, учам цела година скоро секој ден, а истото го прават и мнозинството од моите соученици. Од 25 ученици, со просек 5.00 се само 4-5 ученици. Јас имам една четворка по предмет што ми е многу тешко да го совладам. Во суштина, и математиката ми е тешка, и не сум на исто ниво со некои од другите петки во класот, но професорот гледа дека редовно работам, дека учам и постигнувам најмногу колку што можам и дека тестовите ми беа многу лоши откако ми пиша 3. Тогаш бев под притисок да ја поправам оцената и нон стоп правев грешки. Професорот ми пиша 5 на полугодие, и од тогаш ми се нема случено да изгубам ниту еден поен на тестовите по математика. А, сега го чувствувам притисокот на екстерното. Што ќе се случи ако се блокирам сред тестирање и тестот ми е слаб? Зарем тоа ќе биде оцената на се што сум постигнала низ текот на целата година? И нека ми објасни некој што знае, како можам јас да ги памтам сите латински имиња по биологија и сите функции на градителите на човекот до детаљ, или пак секој датум по историја, секоја формула по физика, секоја реакција по хемија...? Спрема министерството, за 5ка, ученикот мора се да знае безпрекорно. Дали постои таков ученик кој во 60 минути ќе го изрецитира цел учебник по биологија? Да ни даваа тестови на секое тромесечие ќе беше добро. Нека ни предаваат професорите, а нивните тестови нека не оценуваат. Ве молам размислете што ни правите нас на децата, учениците, и дали воопшто вреди. |
|
Дали има нешто што сакате да го промените?
Промените не се случуваат со молчење. Авторот на оваа петиција застана и презеде акција. Ќе го сторите ли истото? Започнете социјално движење со создавање петиција.
Започнете петиција самите виеДруги петиции кои можеби ќе ве интересираат!
ДА СЕ УКИНЕ ЕКСТЕРНОТО ТЕСТИРАЊЕ ВО 2013
15474 Kreirano: 2013-04-12
ОТВОРЕНО ПИСМО НА ЕВРОПСКИТЕ ПИСАТЕЛИ
6348 Kreirano: 2015-10-26
И НИЕ СТУДЕНТИТЕ САКАМЕ БЕСПЛАТЕН ЈАВЕН ПРЕВОЗ !
6061 Kreirano: 2012-10-20
STOP ZA 5G
5740 Kreirano: 2020-03-26
Иницијатива за признавање на македонските возачки дозволи во Шведска
5250 Kreirano: 2018-12-02
Petition to UNESCO - Against Discrimination of Macedonian Language
3809 Kreirano: 2010-11-16
Sloboda za Pale Ilovska. 23 godisna devojka od Veles, koja borejkji se za zdiv, vo samoodbrana izvrsuva ubistvo.
3425 Kreirano: 2021-09-30
ПЕТИЦИЈА ЗА ПРОМЕНА НА МАКЕДОНСКИОТ ЗАКОН ЗА ЗАШТИТА НА ЖИВОТНИТЕ
3044 Kreirano: 2013-03-16
Продолжување на породилно отсуство поради зголемениот број на заразени, меѓу кои и деца
1833 Kreirano: 2021-04-03
ДА СЕ УКИНИ ДОДАДЕНАТА МОЌ НА ПОТРОШЕНАТА ЕЛЕКТРИЧНА ЕНЕРГИЈА 33
1733 Kreirano: 2013-03-16
Фатиме Фетаи како предлог за Јавен Обвинител на Р.Македонија
1729 Kreirano: 2017-06-08
Петиција за поддршка на Др.Бобан Вучевски
1715 Kreirano: 2022-09-08
Bitola saka cist vozduh
1709 Kreirano: 2014-09-04
Барање за вметнување на профилот семејнолог
1578 Kreirano: 2021-05-27
ПЕТИЦИЈА ЗА ИТНО РЕШАВАЊЕ НА ПРОБЛЕМОТ СО ЗАГАДУВАЊЕТО ВО ОПШТИНА БИТОЛА
1321 Kreirano: 2015-12-11
Барање од моторџиите во Македонија
1161 Kreirano: 2011-09-29
Петиција против најавениот концепт за основно образование од страна на МОН и против маргинализација на предметот Историја.
1042 Kreirano: 2020-12-17
Стоп за сапунските серии!
928 Kreirano: 2013-02-12
АРХИТЕКТОНСКИ ФАКУЛТЕТ ДА ГО ОДБРАНИ СКОПЈЕ
695 Kreirano: 2013-04-09
Стоп за понижувањата со Евровизија 2021
612 Kreirano: 2021-03-14
Peticijaonline.com
Nie obezbeduvame besplaten hosting za internet peticii. Kreirajte profesionalna internet peticija koristejki gi našite mokni uslugi. Našite peticii se spomnuvaat na mediumite sekojdnevno, taka što kreiranje peticija e odličen način da bidete zabeležani od javnosta i donesuvačite na odluki.